Łosoś w marynacie z rabarbaru i pomarańczy. Filet łososia marynowany w soku z rabarbaru i pomarańczy.
Ingredients
- 1 kg płat łososia dobrej jakości
- 1 łyżka wędzonej soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki tymianku
- 2/3 szklanki soku z rabarbaru
- 2 szklanki soku z pomarańczy
Instructions
Filet fososia opłukać i osuszyć i natrzeć solą i przyprawami.
Umieścić w dopasowanym wielkością naczyniu skórą do dołu. Naczynie z łososiem szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie filet łososia odwrócić na drugą stronę i wlać sok z rabarbaru i pomarańczy.
Ponownie schować do lodówki na 3-4 godziny.
Zamarynowanego łososia osuszyć, pokroić na 150 g porcje, skropić np. oliwą tymiankową lub posypać świeżym tymiankiem i upiec lub zgrilować.