Ciasto niebo w gębie. To kruchutkie ciasto z masą z orzechów włoskich i jabłkowym dżemem. Polane polewą czekoladową 💖🎂 słowem pokusa, której nie sposób się oprzeć:)
Ingredients
KRUCHE CIASTO
- 300 g mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
MASA ORZECHOWA
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
POLEWA CZEKOLADOWA
- 4 łyżki kakao
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
DODATKOWO
- połówki orzechów do ozdoby ciasta
- marmolada jabłkowa
Instructions
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić, następnie rozwałkować i upiec na złoty kolor.
Orzechy zmielić na wiórki i zalać bardzo ciepłym mlekiem. Odstawić, aby ostygły.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać orzechy namoczone w mleku i mieszać.
Masa orzechowa powinna mieć gęstą, stałą konsystencję, w razie potrzeby można dodać jeszcze zmielonych orzechów.
Kruche ciasto posmarować dżemem, nałożyć masę orzechową, wyrównać.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową (polewy powinna być gruba warstwa) i ozdobić połówkami orzechów.
Notes
Cukier w przepisie możemy zastąpić miodem, zarówno do ciasta, do masy orzechowej jak i do polewy.
Dodatek soli do ciasta nadaje mu lepszy smak, dzięki temu mnniej używamy cukru.
Dżem również można zrobić bez cukru, owoce odparować bez dodawania cukru, a następnie posłodzić miodem.
Miodu używamy połowę mniej niż cukru, ponieważ miód jest słodczy niż cukier.
***
Zostaw komentarz jeśli spodobał Ci się mój przepis, a także polub i udostępnij.