Sałatka z marynowanym łososiem, doskonała na wiele okazji. Łosoś marynowany w soku z limonki i pomarańczy. Podany z miksem sałat rzodkiewką i pomidorami.
Ingredients
- 6 filetów łososia
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 płaska łyżka soli
- 2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z limonki
Instructions
Oczysczony i osuszony filet łososia natrzeć solą i przyprawami, ułożyć w naczyniu skórą do dołu, wierzch obłożyć pokrojoną w cienkie plastry cebulą.
Naczynie z łososiem szczelnie przytyć i umieścić w lodówce na około 4 godziny
*
Po upływie kilku godzin wlać do naczynia z łososiem sok z limonki i pomarańczy i zostawić na kolejne 3-4 godziny.
*
Zamarynowanego łososia wyjąć z zalewy, osuszyć, następnie pokropić oliwwą i upiec np. we fytownicy na gorące powietrze lub zgrilować.
*
Podawać z miksem sałat rzodkiewką i pomidorami.
Notes
Daj znać w komentarzu jeśli spodobał Ci się przepis.
Wpadnij na mojego bloga po kolejne inspiracje kulinarne.