Home » Sałatka warzywna rosyjska

Sałatka warzywna rosyjska

by Elżbieta

Sałatka warzywna rosyjska, to odmiana sałatki jarzynowej. Nietypowym składnikiem jest dodatek fasolki szparagowej. Ta sałatka warzywna jest lekko strawna, ponieważ w jej składzie nie ma ogórków. Sosu majonezowego jest niewielka ilość. Jeśli jednak wolisz nie używać tradycyjnego majonezu do sałatki, to zobacz przepis na wegański majonez z ryżu lub zdrowy zamiennik majonezu.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 2 ziemniaki
- 3 marchewki
- puszka groszku
- 3-4 jajka
- 180 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g szynki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- natka pietruszki
- pieprz ziołowy
- sól i pieprz

Instructions

Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach, każde oddzielnie.
Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ugotowane na twardo i szynkę również pokroić w kostkę.
Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać majonez ze śmietaną i musztardą.
Wszystkie składniki wymieszać z przygotowanym sosem.
Gotową sałatkę posypać natką pietruszki.

Sałatkę można podawać od razu po przyrządzeniu, jednak jest smaczniejsza gdy postoi kilka godzin w lodówce.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz