Sałatka z ogórków i cebuli, z sosem majonezowo-jogurtowym.
Zamiast majonezu i jogurtu można użyć twarożku i mleka, i dodać nieco oleju np. lnianego.
Ogórków przed dodaniem do sosu nie solimy, aby pozostały chrupiące.
Posolone wcześniej ogórki, stają się gumowate.
Można je posolić na bardzo krótko, taką ilością soli jaka jest potrzebna do sałatki nie większą.
Podczas, gdy do mizeri dodajemy świeży koprek, to do sałatki z cebulą, pasuje natka pietruszki.
Ingredients
- 3-4 ogórki gruntowe
- 1 cebula czerwona
- natka pietruszki
- natka koperku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- sól
Instructions
Młode ogórki można pokroić bez obierania, na półplasterki.
Cebulę przekroić na pół, następnie na ćwiartki i pokroić w piórka.
Posiekać natkę.
Przygotować sos, dodać ogórki i pokrojoną natkę, wymieszać.