Falafele z botwinką. Falafele, to wegetariańskie kotleciki lub kulki z ciecieżycy lub bobu. Są bardzo popularną potrawą w krajach bliskiego wschodu. Można je pezyrządzać z samej ciecierzycy lub bobu lub ich połączenia. Według mnie lepszym dodatkiem niż natka pietruszki będzie świeży koperek, który doskonale komponuje się z bobem jak i ciecierzycą. Szególnie, że jako dodatek do falafeli zaproponowałam surówkę z botwinki, do której także dobrze pasuje dodatek koperku.
Zapraszam po przepis. Proszę o komentowanie.
Ingredients
- 300 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek koperku lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki soli
- oliwa do smażenia
SURÓWKA Z BOTWINKI
- 2 pęczki młodej botwinki
- 1 fenkuł czyli koper włoski
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oleju lnianego
- sól, pieprz