843
Przepis na znakomity wegański majonez z ryżu, zaczerpnięty z książki na dania wegetariańskie. Majonez z ryżu smakuje niemal tak samo jak ten tradycyjny. Szczególnie w sałatkach jest nie do odróżnienia od tradycynego majonezu. A na kanapkach jest przepyszny.
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki wegety
- szczypta szafranu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 2-3 łyżki musztardy
- sól
Instructions
Ryż ugotować z razem z cebulą i czosnkiem w lekko posolonej wodzie.
Ryź wystudzić i zmiksowć. Dodać musztardę, ocet, sól, i ponownie zmiksować.
Następnie miksować dolewając partiami olej.
Na końcu dodać przesianą przez sitko wegetę i szafran, i dokładnie wymieszać mikserem.
Smaczego!