Smakowite i sycące danie z nadziewanych ziemniaków. Ziemniaki nadziewane mięsem i bakłażanem to uczta dla smakoszy.
Ingredients
- 1kg ziemniaków
- 1 bakłażan
- 250 g surowego mielonego mięsa lub mięsa pieczonego, albo pieczeni rzymskej
- 1 dóża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa / smalec gęsi
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
- 100 g parmezanu
Instructions
Ziemniaki ugotować na półtwardo z odrobiną soli.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię posolić i piec kilka minut, następnie dodać łyżkę tłuszczu i 1-2 łyżki wody i chwilę dusić. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, posolić i dusić około 5-6 minut.
Mięso mielone dać na drugą patelnię, dodać parę łyżek smalcu gęsiego, posolić i smażyć rozdzielając mięso szpatułką na drobne cząstki wielkości ziaren grochu lub małej fasoli.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pieprz, kminek i pokrojony drobno czosnek i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu.
Ziemniaki przekroić na połowy, wydrążyć.
Połączyć mięso z bakłażanem i ziemniakami (wtdrążone środki) dodać trochę posiekanej natki i wymieszać.
Nałożyć farsz do łódek ziemniaczanych, posypać startym serem.
Piec 25 minut w średniej temperaturze.
Przed podaniem posypać natką lub szczypiorkiem.