Home » Ziemniaki nadziewane mięsem i bakłażanem

Ziemniaki nadziewane mięsem i bakłażanem

by Elżbieta

Smakowite i sycące danie z nadziewanych ziemniaków. Ziemniaki nadziewane mięsem i bakłażanem to uczta dla smakoszy.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1kg ziemniaków
- 1 bakłażan
- 250 g surowego mielonego mięsa lub mięsa pieczonego, albo pieczeni rzymskej
- 1 dóża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa / smalec gęsi
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
- 100 g parmezanu

Instructions

Ziemniaki ugotować na półtwardo z odrobiną soli.

Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię posolić i piec kilka minut, następnie dodać łyżkę tłuszczu i 1-2 łyżki wody i chwilę dusić. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, posolić i dusić około 5-6 minut.
Mięso mielone dać na drugą patelnię, dodać parę łyżek smalcu gęsiego, posolić i smażyć rozdzielając mięso szpatułką na drobne cząstki wielkości ziaren grochu lub małej fasoli.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pieprz, kminek i pokrojony drobno czosnek i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu.

Ziemniaki przekroić na połowy, wydrążyć.

Połączyć mięso z bakłażanem i ziemniakami (wtdrążone środki) dodać trochę posiekanej natki i wymieszać.

Nałożyć farsz do łódek ziemniaczanych, posypać startym serem.
Piec 25 minut w średniej temperaturze.

Przed podaniem posypać natką lub szczypiorkiem.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz