Home » Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

by Elżbieta

Żurek wegetariański z wędzonym serem. Znakomity na Wielkanoc i nie tylko.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 2 szklanki zakwasu
- 300 g nietopliwego twardego wędzonego sera
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki majeraneku
- 2-3 łyżki dobrego majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 płaska łyżka wegety
- kiełki rzeżuchy lub natka pietruszki
- sól, pieprz

Instructions

W garnku zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim i przekrojoną na pół cebulą.

Dodać do wywaru wegetariańską kiełbasę (jeśli jej używamy w przepisie) całą nie kroić, gotować kilka minut na małym ogniu.
Kiełbasę wyjąć.
Dodać zakwas na żur, 1 ząbek czosnku, wegetę, majeranek i gotować 8-10 minut.

Ser wędzony pokroić w kostkę lub paski, wżucić do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, można chwilę przesmażyć z posiekanym czosnkiem i dodać do żurku.
Śmietanę wymieszać z chrzanem, majonezem i olejem, dodać do żurku i wymieszać.

Żurek podawać z jajkiem przekrojonym na pół i posypany listkami rzeżuchy albo natki pietruszki.

Notes

Do żurku możesz dodać wegetariańską kiełbasę.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz