Żurek wegetariański z wędzonym serem. Znakomity na Wielkanoc i nie tylko.
Ingredients
- 2 szklanki zakwasu
- 300 g nietopliwego twardego wędzonego sera
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki majeraneku
- 2-3 łyżki dobrego majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 płaska łyżka wegety
- kiełki rzeżuchy lub natka pietruszki
- sól, pieprz
Instructions
W garnku zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim i przekrojoną na pół cebulą.
Dodać do wywaru wegetariańską kiełbasę (jeśli jej używamy w przepisie) całą nie kroić, gotować kilka minut na małym ogniu.
Kiełbasę wyjąć.
Dodać zakwas na żur, 1 ząbek czosnku, wegetę, majeranek i gotować 8-10 minut.
Ser wędzony pokroić w kostkę lub paski, wżucić do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, można chwilę przesmażyć z posiekanym czosnkiem i dodać do żurku.
Śmietanę wymieszać z chrzanem, majonezem i olejem, dodać do żurku i wymieszać.
Żurek podawać z jajkiem przekrojonym na pół i posypany listkami rzeżuchy albo natki pietruszki.
Notes
Do żurku możesz dodać wegetariańską kiełbasę.