Home » Tort tęczowy

Tort tęczowy

by Elżbieta

Tort tęczowy. Tort z kolorowych biszkoptów, przełożonych jasnym kremem. To ciasto jest idelne na imprezy dla dzieci, urodziny, imieniny czy inne uroczystości.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Ingredients

SKŁADNIKI NA BISZKOPTY
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 kisiel bez cukru
- odrobina proszku do pieczenia
- szczypta soli

KREM
krem może być z maskarpone lub z jajek i masła

KREM Z MASKARPONE
- 300 g maskarpone
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody

KREM Z MASŁA I JAJEK
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny - opcjonalnie
- szczypta soli

Instructions

MADA Z MASKARPONE
Maskarpone zmiksować ześmietaną, cukrem i szczyptą soli.
Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną żelatynę, ponownie zmiksować.
*
MASA Z JAJEK I MASŁA
Massło utrzeć z cukrem na puch, następnie ucierając dodawać po jednym żółtku.
Nakoncu dać szczyptęsoli i ewentualnie odrobinę soku z cytryny albo limonki.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz