Home » Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy jest bardzo smaczny. Jego słodycz jest z czekoladowym ciastem i polewą z gorzkiej czekolady.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1 kg dobrego sera
- 6 jajek
- 1 puszka kajmaku
- 1 budyń waniliowy
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli

POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- szczypta soli

DEKORACJA
- kandyzowana skórka z pomarańczy

DODATKOWO
- 200 g dobrych czekoladowych ciastek (nisko słodzonych i mocno czekoladowych)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli

Instructions

CZEKOLADOWY SPÓD

Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem, śmietaną i ze szczyptą soli.

MASA SEROWA

Ser zmielić, zmiksować z masłem, następnie z dodawanymi stopniowo żółtkami, mąką, budyniem, proszkiem do pieczenia i masą kajmakową.

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i wymieszać delikatnie z masą serową.

Dno tortownicy wyłożonej pergaminem wyłożyć ciasteczkami, nałożyć masę serową.

Sernik piec 50 minut w średniej temperaturze.

POLEWA CZEKOLADOWA

Cukier kryształ podpiec na suchej patelni na jasno brązowy kolor, następnie dodać 2-3 łyżki ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia cukru.
Dodać czekoladę i rozpuścić mieszając.

Upieczony sernik polać w esy-floresy polewą czekoladową i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

Notes

Zamiast kandyzowanej skórki możemy do dekoracji użyć świeżej pomarańczy, pokrojonej w półplasterki.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz