Sernik kajmakowy jest bardzo smaczny. Jego słodycz jest z czekoladowym ciastem i polewą z gorzkiej czekolady.
Ingredients
- 1 kg dobrego sera
- 6 jajek
- 1 puszka kajmaku
- 1 budyń waniliowy
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
DEKORACJA
- kandyzowana skórka z pomarańczy
DODATKOWO
- 200 g dobrych czekoladowych ciastek (nisko słodzonych i mocno czekoladowych)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
Instructions
CZEKOLADOWY SPÓD
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem, śmietaną i ze szczyptą soli.
MASA SEROWA
Ser zmielić, zmiksować z masłem, następnie z dodawanymi stopniowo żółtkami, mąką, budyniem, proszkiem do pieczenia i masą kajmakową.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i wymieszać delikatnie z masą serową.
Dno tortownicy wyłożonej pergaminem wyłożyć ciasteczkami, nałożyć masę serową.
Sernik piec 50 minut w średniej temperaturze.
POLEWA CZEKOLADOWA
Cukier kryształ podpiec na suchej patelni na jasno brązowy kolor, następnie dodać 2-3 łyżki ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia cukru.
Dodać czekoladę i rozpuścić mieszając.
Upieczony sernik polać w esy-floresy polewą czekoladową i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.
Notes
Zamiast kandyzowanej skórki możemy do dekoracji użyć świeżej pomarańczy, pokrojonej w półplasterki.