Gołąbki z ziemniakami, brokułem i grzybami. 🥦🥔🍄. Są przepyszne.
Ingredients
- 1 duża kapusta
- 2 brokuły
- 6 średnich ziemniaków
- 2-3 mrożone podgrzybki lub borowiki,
albo kilka pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy lub gęsiego smalcu
- natka pietruszki
- pieprz ziołowy
- sól,pieprz
DODATKOWO
- 1 szklanka bulionu lub wody,
albo pół szklanki wody i pół szklanki śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
Instructions
Kapustę obgotować zdejmując kolejne liście.
Pościnać zgrubiałe wierzchołki liści.
Ziemniaki ugotować i podusić tłuczkiem, dodając sól i zmiażdżony ząbek czosnku.
Brokół ugotować na półtwardo w posolonej wodzie.
Cebulę drobno posiekać, posolić i podsmażyć lub poddusić, dodać pokrojone wcześniej ugotowane grzyby lub surowe pieczarki, chwilę dusić, po czym dodać brokół i dusić jeszcze kilka minut. Można dodać 1/3 łyżeczki suszonego czosnku. Na końcu dodać pueprz i posiekaną natkę pietruszki.
Wystudzić i zblendować krótko, aby brokuł był w kawałkach.
Wymieszać brokół z ziemniakami.
Pozawijać gołąbki i ułożyć w rondlu lub patelni. Na dno naczyniai na wierzch na gołąbki ułożyć liście kapusty.
Wlać posoloną wodę lub bulion, albo pół na pół ze śmietaną, wtedy otrzymamy od razu smaczny sosik, z którym podamy gołąbki.
Notes
Pieczarki lub grzyby możemy podsmażyć oddzielnie pokrojone w kostkę i nie miksować ich z brokułem, tylko dodać w takiej formie, pokrojone w kostkę.
1 komentarz
Napisz, czy interesują Cię tradycyjne przepisy. I czy chcesz, abym zamieszczała więcej takich przepisów na blogu?