Rosół podany z mięsem, włoszczyzną, selerem naciowym i ziemniakami.
Ingredients
- 2 ćwiartki kurczaka
- 400 g włoszczyzny
- 6 ziemniaków
- 3-4 łodygi selera naciowego
- pęczek natki pietruski
- kilka gałązek selera albo lubczyku
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól
Instructions
Do garnka z ciepłą widą dać sól i przyprawy, włożyć mięso kurczaka, oraz pokrojoną w dużą kostkę włoszczyznę, liście selera i 2/3 natki pietruszki i gotować na małym ogniu około 45 minut.
Następnie dodać całe ziemniaki i gotować około 15-20 minut w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie.
Na 12 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone łodygi selera naciowego.
Na talerze nakładamy po dwa ziemniaki, trochę warzyw, porcje mięsa i wlewamy rosół.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.