Wypasiona kanapka z łososiem i jajkiem, podana z dodatkiem pysznej sałatki z awokado i sałaty.
Ingredients
- chleb najlepiej pełnoziarnisty
- 80 g filet łososia
- 2 jajka
- 1 duże awokado
- 1 mała sałata
- 3 łyżki białego sera
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka oleju lnianego lub konopnego
- szczypiorek lub cebula dymka
- sól, pieprz
Instructions
Twaróg wymieszać z dwiema łyżkami jogurtu i odrobiną soli, posmarować kromki chleba, połoźyć plastry łososia, posolić, posypać pieprzem.
Połowę awokado pokroić w plastry, a drugą połowę w grubą kostkę do sałatki.
Na wierzch położyć plaster awokado, na jednej połowie kromki, a na drugiej półowie położyć jajko gotowane w koszulce, lub ugotowane na pół miękko 4-5 minut i przekrojone na pół.
Posolić i posypać szczypiorkiem.
Sałatę pokroić grubo, dodać pokrojone w kostkę awokado, wymieszać z łyżką jogurtu i 1 łyżeczką oleju lnianego lub konopnego, cebulą dymką, solą i pieprzem.
Sałatkę nałożyć obok kanapki na talerzu.