Home » Sałatka warstwowa z szynką i pieczarkami

Sałatka warstwowa z szynką i pieczarkami

by Elżbieta

Sałatka warstwowa z szynką i pieczarkami oraz selerem, buraczkami i kiszonymi ogórkami. Jest bardzo smaczna oraz dekoracyjna.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 1 słoik marynowanych pieczarek
- 150 g szynki
- 1 seler
- 2 średnie marchewki
- 1 por
- 2 średnie buraki ćwikłowe
- 3 duże kiszone ogórki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- 2 łyżki serka maskarpone lub innego
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
- kilka zielonych oliwek
- 1 pomidor śliwkowy
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Instructions

Marchew i buraki ugotować w łupinie.

Seler obrać przekroić na ćwiartki i ugotować na pół twardo w odrobinę posolonej dodając w połowie gotowania 1-2 łyżeczki octu jabłkowego.

Ugotowane warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki pokroić na połówki, większe na ćwiartki i ułożyć na dnie foremek.

Pora pokroić w półkrążki, szynkę w paseczki, wymieszać ze startym selerem, dwiema łyżkami majonezu i dwiema łyżkami jogurtu lub śmietany, łyżką natki pietruszki oraz odrobiną soli i pieprzu.
Wyłożyć jako kolejną warstwę na marynowane pieczarki, 1/4 zostawiając na wierzch sałatki.

Na warstwę z pora posypąć pokrojony w droną kostkę kiszony ogórek, następnie startą marchew, posypać szczyptą soli i pieprzu.

Dwa pozostałe ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kosteczkę i wymieszać ze startymi buraczkami majonezem i serkiem oraz odrobiną pieprzu.

Teraz nałożyć resztę selera z porem i szynką.

Wierzch sąłatki ozdobić przekrojonym pomidorkiem, gałązkami natki, oliwkami lub plasterkami kiszonego ogórka.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz