Gularz warzywny z cukinią, bakłażanem, kalarepą, kalafiorem i pomidorami. Opcjonalnie możemy dodać nieco mielonego mięsa. Gulasz z dodatkiem cebuli i natki pietruszki smakuje wybornie.
Ingredients
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 kalarepy
- pół kalafiora
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- cebula dymka
- pieprz ziołowy
- sól
- 100 g mielonego mięsa
( opcjonalnie )
Instructions
Cebulę pokroić w piórka, dać na patelnię, posolić i piec kilka minut na suchej patelni, następnie dodać parę łyżek wody i ewentualnie także łyżkę oliwy i dusić 3 minuty.
*
Do cebuli dodać warzywa ( oprócz pomidorów) półtorej szklanki wody posolić i gotować aż warzywa będą prawie miękkie.
*
Jeżeli dodajemy mięso mielone dusimy je osobno podpiekając najpierw na suchej patelni drugą cebulę, solimy dodajemy posiekany czosnek, mięso pół szklaki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, kilka razy mieszając.
*
Do warzyw dodajemy pokrojone pomidory, pisiekaną cebulę dymkę, połowę posiekanej natki pietruszki, pieprz i mielone mięso, jeśli go używamy w przepisie.
Gotujemy jeszcze kilka minut, aby wszystkie skadniki były miękkie i smaki się połączyły.
*
Przed podaniem dodajemy resztę posiekanej natki pietruszki i łyżkę oleju lnianego lub oliwy.