Home » Piernik staropolski

Piernik staropolski

by Elżbieta

Piernik staropolski. Przepis na piernik jest stosunkowo prosty, powiem więcej jest banalnie prosty. Dodatkowo można go przygotować na tydzień lub dwa tygodnie przed świętami. Piernik staropolski pieczemy na 3-4 dni przed świętami. Ciasto urzeka wspaniałym smakiem i korzennym aromatem.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

700 g mąki pszennej
300 g mąki żytniej
500 g miodu naturalnego
350 g cukru brązowego
250 g masła
3 jajka
pół szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
40 g przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli

DO PRZEŁOŻENIA
700 g powidła śliwkowego

POLEWA CZEKOLADOWA
120 g masła
200 g czekolady deserowej
szczypta soli

Instructions

W garnku roztopić masło z cukrem, na małym ogniu, dodać przyprawę do piernika, miód i kakao. Wymieszać do połączenia składników i zaraz zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Do ostygniętej masy dodać mleko, żółtka i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
Dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dajemy pianę z białek, całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około tydzień lub przynajmniej 2-3 dni w chłodne miejsce.

Ciasto wyłożyć na stolnicę rozwałkować na trzy placki na dużą blachę.
Piec wykładając blaszki pergaminem. Czas pieczenia 18-20 minut.

Upieczone blaty przełożyć powidłami śliwkowymi. Ciasto obciążyć deską do krojenia, przykryć ściereczką i odstawić na dwie trzy doby, aby ciasto skruszało.

Po tym czasie piernik przekroić na trzy części aby powstały pierniki takie jak z wąskiej blaszki.

Teraz piernik polać polewą czekoladową.

Ciasto powinno jeden dzień, albo chociaż kilka godzin poleżeć.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do krojenia.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz