Piernik staropolski. Przepis na piernik jest stosunkowo prosty, powiem więcej jest banalnie prosty. Dodatkowo można go przygotować na tydzień lub dwa tygodnie przed świętami. Piernik staropolski pieczemy na 3-4 dni przed świętami. Ciasto urzeka wspaniałym smakiem i korzennym aromatem.
Ingredients
700 g mąki pszennej
300 g mąki żytniej
500 g miodu naturalnego
350 g cukru brązowego
250 g masła
3 jajka
pół szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
40 g przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
DO PRZEŁOŻENIA
700 g powidła śliwkowego
POLEWA CZEKOLADOWA
120 g masła
200 g czekolady deserowej
szczypta soli
Instructions
W garnku roztopić masło z cukrem, na małym ogniu, dodać przyprawę do piernika, miód i kakao. Wymieszać do połączenia składników i zaraz zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia.
Do ostygniętej masy dodać mleko, żółtka i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
Dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dajemy pianę z białek, całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około tydzień lub przynajmniej 2-3 dni w chłodne miejsce.
Ciasto wyłożyć na stolnicę rozwałkować na trzy placki na dużą blachę.
Piec wykładając blaszki pergaminem. Czas pieczenia 18-20 minut.
Upieczone blaty przełożyć powidłami śliwkowymi. Ciasto obciążyć deską do krojenia, przykryć ściereczką i odstawić na dwie trzy doby, aby ciasto skruszało.
Po tym czasie piernik przekroić na trzy części aby powstały pierniki takie jak z wąskiej blaszki.
Teraz piernik polać polewą czekoladową.
Ciasto powinno jeden dzień, albo chociaż kilka godzin poleżeć.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do krojenia.