Home » Najlepsza szarlotka

Najlepsza szarlotka

by Elżbieta

Najlepsza szarlotka ze starego zeszytu. Przepis wart zapisania.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

CIASTO PÓŁKRUCHE

3 szklanki mąki
250 g masła
1 jajko
2 żółtka
2/3 szklanki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

NADZIENIE

pół kilograma jabłek
cukier waniliowy
cynamon

Instructions

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i zetrzeć na tarce mocno schłodzone masło. Wbić jajka i dodać śmietanę.
Wymieszać z mąką nożem lub łyżką.
Następnie zagnieść ciasto dłońmi.

Zawinąć w ściereczkę i schować do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Foremkę do pieczenia wyłożyć pegaminem.

Ciasto rozwałkować z zapasem na boki blaszki.

Zwinąć na wałek do wałkowania ciasta i rozwijając przełożyć do formy.

Wstawić do pieczenia na 15 minut.

Następnie na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.

Przykryć drugą warstwą ciasta. Boki dokładnie zlepić. Wierzch ciasta posmarować zrozmaconym z mlekiem żółtkiem lub stopionym masłem.

Wstawić do pieczenia na 45 minut.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz