Najlepsza szarlotka ze starego zeszytu. Przepis wart zapisania.
Ingredients
CIASTO PÓŁKRUCHE
3 szklanki mąki
250 g masła
1 jajko
2 żółtka
2/3 szklanki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE
pół kilograma jabłek
cukier waniliowy
cynamon
Instructions
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i zetrzeć na tarce mocno schłodzone masło. Wbić jajka i dodać śmietanę.
Wymieszać z mąką nożem lub łyżką.
Następnie zagnieść ciasto dłońmi.
Zawinąć w ściereczkę i schować do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Foremkę do pieczenia wyłożyć pegaminem.
Ciasto rozwałkować z zapasem na boki blaszki.
Zwinąć na wałek do wałkowania ciasta i rozwijając przełożyć do formy.
Wstawić do pieczenia na 15 minut.
Następnie na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Przykryć drugą warstwą ciasta. Boki dokładnie zlepić. Wierzch ciasta posmarować zrozmaconym z mlekiem żółtkiem lub stopionym masłem.
Wstawić do pieczenia na 45 minut.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.