Tort jogurtowy z galaretką, smaczne i efektowne ciasto.
Ingredients
CZEKOLADOWY SPÓD
- 250 g maskarpone
- szklanka mleka
- 200 g czekolady gorzkiej
- pół szklanki cukru
WARSTRA JOGURTOWA
- 200 g jogurtu greckiego naturalnego
- 200 g jogurtu waniowego
- 300 g śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki bezbarwne
- 1 szklanka wody
- 4-6 dużych truskawek
- 1 duże kiwi
GALARETKA
- 2 owoce mango
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka wody
- kilka truskawek
- 1 owoc kiwi
GALARETKA 2
- pół galaretki bezbarwnej
Instructions
Mleko podgrzać dodać cukier i pokruszoną czekoladę, mieszać aż się rozpuści czekolada I cukier. Odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować maskarpone, dodać przestudzony czekoladowy krem, zmiksować razem przez chwilę.
Masę posmarować na dno tortownicy wyłożonej folią spożywczą, schłodzić.
Teraz przygotować masę jogurtową.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.
Pokroić owoce
Kiwi przekroić na pół, a następnie na plasterki.
Truskawki większe na ćwiartki, mniejsze na pół.
Śmietankę ubić na puszystą pianę, następnie dodać jogurt, wymieszać i dodać galaretkę.
Po brzegach tortownicy ułożyć owoce, nałożyć masę jogurtową, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.
Galaretkę bezbarwną rozpuścić tez w jednej szklance wody.
Owoce mango obrać i zmiksować, połączyć z galaretką, wymieszać.
Tężejącą galaretkę nałożyć na warstwę z jogurtu.
Po paru chwilach gdy jeszcze galaretka nie całkiem zastygnie ułożyć pokrojone owoce i zalać bezbarwną galaretką.