Home » Tort jogurtowy z galaretką

Tort jogurtowy z galaretką

by Elżbieta

Tort jogurtowy z galaretką, smaczne i efektowne ciasto.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

CZEKOLADOWY SPÓD

- 250 g maskarpone
- szklanka mleka
- 200 g czekolady gorzkiej
- pół szklanki cukru

WARSTRA JOGURTOWA

- 200 g jogurtu greckiego naturalnego
- 200 g jogurtu waniowego
- 300 g śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki bezbarwne
- 1 szklanka wody
- 4-6 dużych truskawek
- 1 duże kiwi

GALARETKA

- 2 owoce mango
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka wody
- kilka truskawek
- 1 owoc kiwi

GALARETKA 2

- pół galaretki bezbarwnej

Instructions

Mleko podgrzać dodać cukier i pokruszoną czekoladę, mieszać aż się rozpuści czekolada I cukier. Odstawić do ostygnięcia.

Zmiksować maskarpone, dodać przestudzony czekoladowy krem, zmiksować razem przez chwilę.

Masę posmarować na dno tortownicy wyłożonej folią spożywczą, schłodzić.

Teraz przygotować masę jogurtową.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Pokroić owoce

Kiwi przekroić na pół, a następnie na plasterki.
Truskawki większe na ćwiartki, mniejsze na pół.

Śmietankę ubić na puszystą pianę, następnie dodać jogurt, wymieszać i dodać galaretkę.

Po brzegach tortownicy ułożyć owoce, nałożyć masę jogurtową, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.

Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Galaretkę bezbarwną rozpuścić tez w jednej szklance wody.

Owoce mango obrać i zmiksować, połączyć z galaretką, wymieszać.
Tężejącą galaretkę nałożyć na warstwę z jogurtu.

Po paru chwilach gdy jeszcze galaretka nie całkiem zastygnie ułożyć pokrojone owoce i zalać bezbarwną galaretką.

Smaczego!

Loading

You may also like