Home » Ciasto jagodowe z naturalnymi różami

Ciasto jagodowe z naturalnymi różami

by Elżbieta

Ciasto jagodowe z naturalnymi różami

Ciasto jagodowe ozdobione naturalnymi różami.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredients

SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 8-9 jaj
- 200 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g stopionego masła
- 30 g białej czekolady
- 2 szczypty soli

KREM ŚMIETANKOWY
- 400 g sera maskarpone
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli

WARSTWA JAGODOWA
- 200 g dżem jagodowy

WIERZCH I BOKI TORTU
- 300 g maskarpone
- 150 g dżem jagodowy

DEKORACJA
- róże damasceńskie lub francuskie
- listki róż
- różowe kulki o śr.8-10 mm do dekoracji ciast

Instructions

Upiec biszkopt.
Przekroić na 7-8 blatów.

Ser maskarpone zmiksować z cukrem, odrobiną soli i śmietaną.

Blaty biszkoptowe smarować cienką warstwą kremu, a następnie dżemu.
Posmarowane ciasto schłodzić.
Przygotować krem na wierzch i boki ciasta, miksując ser maskarpone z dżemem jagodowym.

Posmarować wierzch a następnie boki ciasta.

Ciasto udekorować kwiatami i łiśćmi róż oraz ozdobnymi kuleczkami.

Udekorowane ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Notes

Dekorację z żywych róż warto zrobić na krótko przed podaniem tortu.

Smaczego!

Loading

You may also like

3 komentarze

Eliza 1 maja, 2023 - 2:15 pm

Piękny tort:)

odpowiedź
Elżbieta 3 lipca, 2023 - 7:42 pm

Cieszę się, że się podoba.

odpowiedź
Elżbieta 5 sierpnia, 2023 - 12:13 am

..

odpowiedź

Zostaw komentarz