Ciasto jagodowe z naturalnymi różami
Ciasto jagodowe ozdobione naturalnymi różami.
Ingredients
SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 8-9 jaj
- 200 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g stopionego masła
- 30 g białej czekolady
- 2 szczypty soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 400 g sera maskarpone
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
WARSTWA JAGODOWA
- 200 g dżem jagodowy
WIERZCH I BOKI TORTU
- 300 g maskarpone
- 150 g dżem jagodowy
DEKORACJA
- róże damasceńskie lub francuskie
- listki róż
- różowe kulki o śr.8-10 mm do dekoracji ciast
Instructions
Upiec biszkopt.
Przekroić na 7-8 blatów.
Ser maskarpone zmiksować z cukrem, odrobiną soli i śmietaną.
Blaty biszkoptowe smarować cienką warstwą kremu, a następnie dżemu.
Posmarowane ciasto schłodzić.
Przygotować krem na wierzch i boki ciasta, miksując ser maskarpone z dżemem jagodowym.
Posmarować wierzch a następnie boki ciasta.
Ciasto udekorować kwiatami i łiśćmi róż oraz ozdobnymi kuleczkami.
Udekorowane ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Notes
Dekorację z żywych róż warto zrobić na krótko przed podaniem tortu.
3 komentarze
Piękny tort:)
Cieszę się, że się podoba.
..