Pyszny keks z kawałkami czekolady. Możesz dodać też nieco kwaskowej żurawiny lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. Albo użyć czekolady z pomarańczą.
![IMG_20230320_020002[2118]](https://kulinarneabc.pl/wp-content/uploads/2023/03/IMG_20230320_0200022118-585x452.png)
Ingredients
- 300 g mąki
- 6 jaj
- 250 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 duży budyń śmietankowy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki żurawiny - opcjonalnie
- 1-2 krpelki aromatu pomarańczowego
- szczypta kurkumy lub szafranu
- 2 szczypty soli
Instructions
Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę.
Następnie dodawać po jednym żółtku co kilka minut, cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z budyniem, kurkumą i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do naczynia z masą, dodać aromat pomarańczowy i delikatnie wymieszać.
Dodać pokrojoną czekoladę i ponownie wymieszać.
Białka ubić z dwiema szczyptami soli na puszystą masę. Można pod koniec dodać nieco cukru pudru, aby piana była mocno gęsta.
Pianę połączyć z ciastem, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stoni.