Home » Tort bezowy

Tort bezowy

by Elżbieta

Tort bezowy z kawowym kremem, posypany wiórkami gorzkiej czekolady. Doskonały balans smaków, chrupiącej słodkiej bezy z delikatnym kremem kawowym z dodatkiem czekolady.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

BEZA
- 12 białek
- 500 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mały budyń waniliowy bez cukru
- 1/4 łyżeczki soli

KREM KAWOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 300 g maskarpone
- 3-4 łyżeczki kawy instant
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szczypty soli

DODATKOWO
- 100 g gorzkiej czekolady

Instructions

Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając.
Na końcu dodać przesiewając przez sitko mąkę i budyń, wymieszać 1-2 minuty.

Bezę wyłożyć na trzy okrągłe blaszki i suszyć przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni.

Śmietankę zmiksować z maskarpone, cukrem i odrobiną soli na puszystą masę, pod koniec dodać rozpyszczoną w 2 łyżkach wody kawę, wymieszać.

Wystudzone bezy posmarować kremem, wierzch posypać wiórkami czekolady.

Notes

Czekolada powinna być trzymana przez jakiś czas koło żródła ciepła, aby przy krojeniu lub ścieraniu się nie kruszyła, aby powstały grube wiórki.

Smaczego!

Loading

You may also like

2 komentarze

Elżbieta 30 stycznia, 2023 - 7:19 am

.

odpowiedź
Elżbieta 30 stycznia, 2023 - 7:19 am

.

odpowiedź

Zostaw komentarz