Tort bezowy z kawowym kremem, posypany wiórkami gorzkiej czekolady. Doskonały balans smaków, chrupiącej słodkiej bezy z delikatnym kremem kawowym z dodatkiem czekolady.
Ingredients
BEZA
- 12 białek
- 500 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mały budyń waniliowy bez cukru
- 1/4 łyżeczki soli
KREM KAWOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 300 g maskarpone
- 3-4 łyżeczki kawy instant
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szczypty soli
DODATKOWO
- 100 g gorzkiej czekolady
Instructions
Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając.
Na końcu dodać przesiewając przez sitko mąkę i budyń, wymieszać 1-2 minuty.
Bezę wyłożyć na trzy okrągłe blaszki i suszyć przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni.
Śmietankę zmiksować z maskarpone, cukrem i odrobiną soli na puszystą masę, pod koniec dodać rozpyszczoną w 2 łyżkach wody kawę, wymieszać.
Wystudzone bezy posmarować kremem, wierzch posypać wiórkami czekolady.
Notes
Czekolada powinna być trzymana przez jakiś czas koło żródła ciepła, aby przy krojeniu lub ścieraniu się nie kruszyła, aby powstały grube wiórki.
2 komentarze
.
.