Bigos tradycyjny – najlepszy
Bigosujemy, proszę państwa..!
A. Mickiewicz w poemacie „Pan Tadeusz” pisał:
„(…) Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada,
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa,
Wyszukanego cząstki, najlepsze mięsiwa (…)”
Bigos według Mickiewicza
Jarzyny, kapusta i mięso
A więc bigos tradycyjny, opisany przez Mickiewicza, to potrawa składająca się z jarzyn, kapusty i mięs. A nie z kapusty, mięsa, owoców i grzybów! Bigos to nie wigilijna kapusta z grzybami, ani potrawa z tego co się nawinie.
Bigos według starego przepisu
Pieczeń wołowa, słonina i mięso
Według starego przepisu na bigos bierze się pieczeń najlepiej wołową, słoninę i kiszoną kapustę. I to wszystko! Doprawia się opaloną mąką wymieszaną ze smalcem. Można dać podsmażoną cebulę, ale niekoniecznie. Bigos podawać z pokrojoną kiełbasą uduszoną w bigosie lub upieczoną w kawałku
Ingredients
- 2 kg kiszonej kapusty
- wędzona kiełbasa
- wędzony lub pieczony boczek
- pieczone mięso
- pieczone żeberka
- surowe mięso
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 duża cebula
- nieco koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
- pieprz
- sól
Instructions
Notes