Home » Bigos tradycyjny – najlepszy

Bigos tradycyjny – najlepszy

by Elżbieta

Bigos tradycyjny – najlepszy

Bigosujemy, proszę państwa..!

A. Mickiewicz w poemacie „Pan Tadeusz” pisał:

„(…) Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada,

Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych składa.

Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,

Która wedle przysłowia, sama idzie w usta;

Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa,

Wyszukanego cząstki, najlepsze mięsiwa (…)”

Bigos według Mickiewicza

Jarzyny, kapusta i mięso

A więc bigos tradycyjny, opisany przez Mickiewicza, to potrawa składająca się z jarzyn, kapusty i mięs. A nie z kapusty, mięsa, owoców i grzybów! Bigos to nie wigilijna kapusta z grzybami, ani potrawa z tego co się nawinie.

Bigos według starego przepisu

Pieczeń wołowa, słonina i mięso

Według starego przepisu na bigos bierze się pieczeń najlepiej wołową, słoninę i kiszoną kapustę. I to wszystko! Doprawia się opaloną mąką wymieszaną ze smalcem. Można dać podsmażoną cebulę, ale niekoniecznie. Bigos podawać z pokrojoną kiełbasą uduszoną w bigosie lub upieczoną w kawałku

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

- 2 kg kiszonej kapusty
- wędzona kiełbasa
- wędzony lub pieczony boczek
- pieczone mięso
- pieczone żeberka
- surowe mięso
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 duża cebula
- nieco koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
- pieprz
- sól

Instructions

Notes

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz