Ciasto makowe z kremem i galaretką, znakomite na święta i inne okazje. Lekki biszkopt z całymi ziarnami maku, puszystym kremem budyniowym i galaretką.
Ingredients
BISZKOPT
4 jajka
3 białka
1 szklanka suchego maku
4 łyżki mąki
pół szklanki cukru
2 łyżki oleju
kropelka aromatu rumowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
KREM
1 duży budyń waniliowy
2,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
500 g maskarpone
szczypta soli
GALARETKA
2 szklanki przecieru z mrożonych malin
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka galaretki cytrynowej
cukier do smaku
DODATKOWO
maliny i borówki do kremu i dekoracji ciasta.
Instructions
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy po trochę cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści.
Teraz dodawać po jednym żółtku cały czas ubijać.
Do masy dodać suchy mak, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, olejek rumowy i wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.
Gdy ciasto się piecze ugotować budyń, wystudzić.
Na wierzch dobrze dać łyżeczkę masła aby nie zrobiła się skórka.
PRZEKŁADANIE CIASTA
Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 3 łyżkach wrzącej wody, wymieszać z przecierem z malin.
Maskarpone zmiksować 2-3 minuty, dodawać po trochę budyniu i miksować krótko na małych obrotach.
Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać jagody.
Posmarować kremem pierwszy blat ciasta i przełożyć drugim. Drugi blat posmarować kremem bardzo cienko około 0.5 cm. nałożyć tężejącą galaretkę. Przełożyć trzecim blatem również cienko posmarowanym kremem. Warstwa z kremem w stronę galaretki. Na wierzch posmarować pozostały krem.
Ciasto schłodzić. Ozdobić owocami i listkami świeżej mięty lub melisy.
Zobacz Ciasto makowe z kremem<br>