Warto postawić na prawdziwe ekologiczne jedzenie, bo tylko takie ma wspaniały smak i wartość odżywczą.
Witam, nazywam się Elżbieta.Warto postawić na prawdziwe ekologiczne jedzenie, bo tylko takie ma
wspaniały smak
i wartość odżywczą.
Witam, nazywam się Elżbieta.
Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, z dużą ilością potraw jarskich. Uważam że, bardzo ważna jest jakość użytych do potrawy składników i sposób przyrządzenia.
Zależy mi na ograniczeniu czasu potrzebnego do przyrządzania potraw. Nawet pierogi można przyrządzić w bardzo krótkim czasie. Po prostu robimy
niedużą ich ilość. Podobnie rzecz ma się z gołąbkami, czy innymi
pracochłonnymi potrawami.
Warto korzystać z pomocników w kuchni, typu frytownica beztłuszczowa,
ryżowar itp. dzięki którym potrawy przyrządzają się niemal „same” i do tego
w zdrowszej wersji.
Smażenie często zastępuję pieczeniem, również bez tłuszczu oraz duszeniem
zarówno bez tłuszczu albo z niewielkim jego dodatkiem. Zapewniam, że bez
uszczerbku na smaku.
W moich przepisach cukier zastępuję miodem, oraz podaję triki jak użyć
mniej cukru, bez szkody dla smaku. To jeżeli chodzi o słodkości. Natomiast
do potraw słonych, wytrawnych, polecam zawsze miód.
Uważam że, nie ma czegoś takiego jak potrawy zdrowe i niezdrowe, bo wszystko zależy od jakości użytych składników i sposobu przyrządzenia potrawy.
Podam przykład chleba.
Chleb może być biały lub pełnoziarnisty. Upieczony z mąki ekologicznej lub nieekologicznej z pestycydami i chemicznymi dodatkami dodawanymi po zmieleniu ziaren. Dodatkowo ziarna mogą być genetycznie modyfikowane lub bez GMO.
Na to czy potrawa jest zdrowa ma wpływ wiele czynników np. czy używamy świeżych składników, czy mrożonych lub z puszki, pieczemy czy smażymy.
Dla zachowania homeostazy w naszym organizmie ważne jest więc prawdziwe ekologiczne jedzenie, z przewagą potraw jarskich.
Na blogu znajdziesz różnorodne przepisy, ze wskazaniem zamienników. Mam nadzieję że znajdziesz coś dla siebie.