by Elżbieta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Instructions

Wykonanie
1️⃣ Spód:

Herbatniki zmiksuj na drobny proszek.

Dodaj wiórki kokosowe, cukier puder i roztopione masło.

Wymieszaj, aż masa będzie wilgotna i lekko klejąca.

Wylep nią dno formy (ok. 24×24 cm lub tortownica 26 cm).

Wstaw do lodówki na 20 minut lub zapiecz 10 minut w 180°C, jeśli chcesz, by był bardziej chrupiący.
(Po upieczeniu ostudź całkowicie.)

2️⃣ Krem budyniowy z likierem:

W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i wanilią.

W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka, obie mąki i wlej do gorącego mleka.

Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Przykryj folią spożywczą (dotykającą powierzchni budyniu) i wystudź do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując.

Na końcu wlej likier i zmiksuj do gładkości.

3️⃣ Warstwa czekoladowa:

Czekoladę połam i rozpuść z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Wymieszaj na gładką polewę i lekko przestudź.

Wylej na warstwę budyniową i rozprowadź równomiernie.

Odstaw na 15–20 minut do lodówki, aby lekko stężała.

4️⃣ Krem śmietankowy:

Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno (z dodatkiem fixu lub żelatyny).

Wyłóż na stężałą warstwę czekoladową i wyrównaj.

Posyp wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

5️⃣ SchłodzenieWykonanie
1️⃣ Spód:

Herbatniki zmiksuj na drobny proszek.

Dodaj wiórki kokosowe, cukier puder i roztopione masło.

Wymieszaj, aż masa będzie wilgotna i lekko klejąca.

Wylep nią dno formy (ok. 24×24 cm lub tortownica 26 cm).

Wstaw do lodówki na 20 minut lub zapiecz 10 minut w 180°C, jeśli chcesz, by był bardziej chrupiący.
(Po upieczeniu ostudź całkowicie.)

2️⃣ Krem budyniowy z likierem:

W garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i wanilią.

W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka, obie mąki i wlej do gorącego mleka.

Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Przykryj folią spożywczą (dotykającą powierzchni budyniu) i wystudź do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując.

Na końcu wlej likier i zmiksuj do gładkości.

3️⃣ Warstwa czekoladowa:

Czekoladę połam i rozpuść z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Wymieszaj na gładką polewę i lekko przestudź.

Wylej na warstwę budyniową i rozprowadź równomiernie.

Odstaw na 15–20 minut do lodówki, aby lekko stężała.

4️⃣ Krem śmietankowy:

Ubij śmietankę z cukrem pudrem na (z dodatsztywnokiem fixu lub żelatyny).

Wyłóż na stężałą warstwę czekoladową i wyrównaj.

Posyp wiórkami kokosowymi.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz