Home » Mięso w galarecie

Mięso w galarecie

by Elżbieta

Mięso w galarecie danie najlepsze na upalne dni.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredients

- 800 g mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek selera
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 2 łyżeczki żelatyny

Instructions

Do garnka włożyć mięso, przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przyprawy ipół łyżeczki soli. Wlać ciepłą wodę nieco powyżej mięsa. Gotować do miękkości mięsa.

Drób należy gotować na bardzo małym ogniu, woda nie potrzebuje kipieć. Wystarczy temperatura 80-90 stopni.

Ugotowane mięso studzimy w rosole. Garnek można umieścić w większym napełnionym zimną wodą.
Gdy mięso ostygnie wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę.

Rosół przecedzić. Jedną szklankę rosołu podgrzeawmy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do 1 litra zimbego bulionu, mieszamy i wlewamy bulion do pokrojonego mięsa.
Wstawiamy do lodówki.

Podajemy z musztardą.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz