Home » Sernik czekoladowy wykwintny

Sernik czekoladowy wykwintny

by Elżbieta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

CIASTO CZEKOLADOWE

200 g masła (w temperaturze pokojowej)

200 g cukru (można dać pół na pół z brązowym)

4 jajka

200 g mąki pszennej

50 g kakao (ciemne, dobrej jakości)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml mleka

opcjonalnie: garść posiekanej czekolady

WARSTWA SEROWA 1

400 g twarogu sernikowego (z wiaderka, min. 18% tłuszczu, dobrej jakości)

70 g cukru

2 jajka

50 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

50 ml śmietanki 30–36%

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 kropelki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

2 szczypty proszku do pieczenia

WARSTWA SEROWA 2

600 g twarogu sernikowego (z wiaderka, min. 18% tłuszczu, dobrej jakości)

150 g cukru

2 jajka

100 g białej czekolady

1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej

2-3 kropelki ekstraktu śmietankowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

250 g mascarpone
300 g śmietanki kremówki
200 g czekolady deserowej

DODATKOWO

biszkopty okrągłe i podłużne

dżem porzeczkowy

Polewa:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

50 ml śmietanki 30%

Instructions

CIASTO

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze miksując po każdym.

W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Dodaj suche składniki do masy maślanej na przemian z mlekiem — w 2–3 turach, mieszając tylko do połączenia składników.

Na koniec możesz wmieszać posiekaną czekoladę.

MASA SEROWA

1️⃣ Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, odstaw do przestudzenia.
2️⃣ Twaróg zmiksuj z cukrem na gładko.
3️⃣ Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując krótko po każdym.
4️⃣ Dodaj mąkę, wymieszaj.
5️⃣ Odłóż 1/3 masy serowej do drugiej miski i dodaj kakao, roztopioną czekoladę i aromat waniliowy, całość zmiksuj do połączenia składników
6️⃣ Do białej masy dodaj roztopioną białą czekoladę i aromat śmietankowy, całość zmiksuj do połączenia składników

Blachę (ok. 22×30 cm lub tortownicę 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto czekoladowe, wygładź jego powierzchnię i nałóż łyżką masę serową z ciemną czekoladą, wyrównaj powierzchnię i nałóż połowę masy serowej białej.

Do drugiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż biszkopty okrągłe i na wierzch pozostałą część masy serowej białej.

PIECZENIE

✅ Wstaw obie blaszki do pieczenia w temperaturze 160°C (góra–dół) pierwszą piecz ok. 50–60 minut, drugą 35-40 minut— sernik powinien być ścięty, ale środek może być jeszcze lekko sprężysty.
✅ Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim sernik na 10-15 minut, potem wyjmij i ostudź.
✅ Schłodź w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).

KREM

Ubij mascarpone że śmietanką i stopioną czekoladą

Pierwszą grubszą warstwę ciasta posmaruj dżemem, następnie nałóż krem i połóż warstwę sernika z biszkoptami.

POLEWA CZEKOLADOWA

1️⃣ Czekoladę rozpuść ze śmietanką, ostudź chwilę i polej nią schłodzony sernik.
2️⃣ Udekoruj np. startą czekoladą, owocami, orzechami lub zostaw gładki.

Smaczego!

Oto przepis na znakomity sernik czekoladowy z dwiema warstwami sera czekoladową i białą. Ten sernik to prawdziwy hit. Zapraszam do przepisu.

Zobacz Sernik pomarańczowo czekoladowy

Loading

You may also like

Zostaw komentarz