
Ingredients
CIASTO CZEKOLADOWE
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
200 g cukru (można dać pół na pół z brązowym)
4 jajka
200 g mąki pszennej
50 g kakao (ciemne, dobrej jakości)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
opcjonalnie: garść posiekanej czekolady
WARSTWA SEROWA 1
400 g twarogu sernikowego (z wiaderka, min. 18% tłuszczu, dobrej jakości)
70 g cukru
2 jajka
50 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
50 ml śmietanki 30–36%
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 kropelki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
2 szczypty proszku do pieczenia
WARSTWA SEROWA 2
600 g twarogu sernikowego (z wiaderka, min. 18% tłuszczu, dobrej jakości)
150 g cukru
2 jajka
100 g białej czekolady
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
2-3 kropelki ekstraktu śmietankowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
250 g mascarpone
300 g śmietanki kremówki
200 g czekolady deserowej
DODATKOWO
biszkopty okrągłe i podłużne
dżem porzeczkowy
Polewa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
Instructions
CIASTO
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze miksując po każdym.
W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Dodaj suche składniki do masy maślanej na przemian z mlekiem — w 2–3 turach, mieszając tylko do połączenia składników.
Na koniec możesz wmieszać posiekaną czekoladę.
MASA SEROWA
1️⃣ Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, odstaw do przestudzenia.
2️⃣ Twaróg zmiksuj z cukrem na gładko.
3️⃣ Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując krótko po każdym.
4️⃣ Dodaj mąkę, wymieszaj.
5️⃣ Odłóż 1/3 masy serowej do drugiej miski i dodaj kakao, roztopioną czekoladę i aromat waniliowy, całość zmiksuj do połączenia składników
6️⃣ Do białej masy dodaj roztopioną białą czekoladę i aromat śmietankowy, całość zmiksuj do połączenia składników
Blachę (ok. 22×30 cm lub tortownicę 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto czekoladowe, wygładź jego powierzchnię i nałóż łyżką masę serową z ciemną czekoladą, wyrównaj powierzchnię i nałóż połowę masy serowej białej.
Do drugiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż biszkopty okrągłe i na wierzch pozostałą część masy serowej białej.
PIECZENIE
✅ Wstaw obie blaszki do pieczenia w temperaturze 160°C (góra–dół) pierwszą piecz ok. 50–60 minut, drugą 35-40 minut— sernik powinien być ścięty, ale środek może być jeszcze lekko sprężysty.
✅ Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim sernik na 10-15 minut, potem wyjmij i ostudź.
✅ Schłodź w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).
KREM
Ubij mascarpone że śmietanką i stopioną czekoladą
Pierwszą grubszą warstwę ciasta posmaruj dżemem, następnie nałóż krem i połóż warstwę sernika z biszkoptami.
POLEWA CZEKOLADOWA
1️⃣ Czekoladę rozpuść ze śmietanką, ostudź chwilę i polej nią schłodzony sernik.
2️⃣ Udekoruj np. startą czekoladą, owocami, orzechami lub zostaw gładki.
Oto przepis na znakomity sernik czekoladowy z dwiema warstwami sera czekoladową i białą. Ten sernik to prawdziwy hit. Zapraszam do przepisu.
Zobacz Sernik pomarańczowo czekoladowy