193
Cukinia marynowana z kolorowym pieprzem.
Ingredients
- 3 kg małej cukini
- 1,5 litra wody
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu zmielonego na gryz
- 2-3 listki laurowe
- łyżeczki nasion gorczycy
- po gałązce koperku na każdy słoik
- 2 łyżeczki soli
Instructions
Słoiki wyparzyć i osuszyć.
Cukinię pokroić na plasterki około pół cm.
Zagotować wodę z cukrem, octem, solą i gorczycą.
Plasterki cukini ułożyć ciasno w słoikach.
Do każdego słoika dać odrobinę pieprzu i gałązkę koperku.
Nalewać do słoików prawie wrzącą zalewę.
Zakręcić mocno słoiki i postawić do góry dnem.
Smaczego!