Home » Ciasto czekoladowe ganache

Ciasto czekoladowe ganache

by Elżbieta

Ciasto czekoladowe ganache. Wspaniałe ciasto, smaczne i efektowne. Polecam miłośnikom czekoladowych smaków i ciast z kremem.

Zobacz inne bardzo efektowne i niezwykle smaczne ciasto czekoladowo kawowe bez pieczenia.

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

BISZKOPT KAKAOWY

- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 budyń czekoladowy 64 g
- 100 g stopionego masła
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia

KREM GANACHE

- 200 g czekolady deserowej
- 500 g śmietanki kremówki
- szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

- 500 g maskarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

- 500 g maskarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 150 g białej czekolady
- 3 łyżki wody
- łyżeczka żelatyny
- szczypta soli

Instructions

BISZKOPT

Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, teraz dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Do masy jajecznej przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopione ale chłodne masło i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy i wlewamy ciasto do prostokatnej blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut.

KREM GANACHE

Śmietankę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści czekolada. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Posmarować masą wystudzony biszkopt.

KREM CZEKOLADOWY

Ubić mikserem maskarpone ze śmietanką cukrem i szczyptą soli dodać roztopioną zimną czekoladę, wymieszać i dodać rozpuszczoną zimną żelatynę, wymieszać.

PRZYGOTOWAĆ KREM ŚMIETANKOWY

Znowu zmiksuj maskarpone ze śmietanką i szczyptą soli na puszystą masę następnie dodaj stopioną zimną białą czekoladę, wymieszaj, dodaj rozpuszczoną żelatynę i znowu wymieszaj masę.

Teraz na krem ganache nałóż 1/4 masy czekoladowej, odstaw na kilka chwil do zamrażalnika.
Następnie nałóż krem śmietankowy. Znowu wstaw do schłodzenia.

Teraz nałóż pozostały krem czekoladowy.
Ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.

Notes




  1. Do kremu czekoladowego możesz dodać odrobinę alkoholu.

Smaczego!

Loading

You may also like

Zostaw komentarz